Meny
I maj öppnar Transport- och kommunikationsverket Traficom nya elektroniska drönartjänster där du bland annat kan registrera dig som drönaroperatör, anmäla dig till teoriprovet på nätet och kontroll...
När vädret blir varmare dyker det igen upp tusentals drönare på himlen runtom i Finland. Transport- och kommunikationsverket Traficom påminner om att en säker flygning av drönare förutsätter att de...
I fortsättningen kan privatpersoner anmäla sig avgiftsfritt till A1/A3-teoriprovet online endast i samband med att registrera sig som operatör.
Från början av 2024 ska nya drönare som släpps ut på marknaden vara C-märkta för att de ska kunna användas i den öppna kategorin.

Medlemmar i modellflygklubbar

Är du medlem i en modellflygklubb? På dessa sidor hittar du anvisningar och råd för att flyga drönare i modellflygklubbar.

Professionella drönarpiloter

Använder du drönare i dina arbetsuppgifter eller för professionell fotografering eller videografering? På dessa sidor hittar du anvisningar och regler.

Evenemangsarrangörer

Organiserar du ett evenemang som kräver begränsningar för flygning av drönare? Här hittar du anvisningar för att ansöka om begränsningar.

Alla drönarpiloter är olika och just därför behöver vi gemensamma spelregler

Förordningen som förenhetligar drönarflygningsbestämmelserna i hela EU trädde i kraft 31.12.2020. Enligt den ska alla som använder drönare som väger över 250 g eller är försedda med en kamera, vare sig det handlar om hobby- eller företagsverksamhet, registrera sig, lära sig flyga drönare, och i regel avlägga ett prov. Verksamhet i den öppna kategorin kräver dock inte ett skilt operativt tillstånd.

Hur skaffar man tillstånd för den specifika kategorin?

När du planerar att flyga en drönare lönar det sig alltid att fundera om verksamheten kan justeras så att man kan följa reglerna i den öppna kategorin. Om detta inte är möjligt är verksamheten tillståndspliktig oberoende av om det handlar om hobby-, privat- eller företagsverksamhet.