Dronerekisteri avattu – rekisteröidy nyt ja ilmoittaudu samalla kokeeseen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on avannut tänään dronetoimijarekisterin. Lennättäjät voivat nyt rekisteröityä ja ilmoittautua samalla verkkoteoriakokeeseen. Uudet yhteiseurooppalaiset dronesäännöt velvoittavat kaikki dronekäyttäjät, niin harrastajat kuin ammattilaisetkin, rekisteröitymään, perehtymään dronejen lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittamaan kokeen. Rekisteröitymisen ja kokeen pääsee tekemään droneinfo.fi-sivujen kautta.

”Olemme avanneet turvallisen rekisteröitymisjärjestelmän dronelennättäjille, ja Suomessa tehty poikkeus lentää ilman rekisteröitymistä loppuu helmikuun alusta alkaen. Suomessa dronekäyttäjillä on nyt velvollisuus rekisteröityä, kun aiemmin ilmoitusvelvollisuus on koskenut vain ammattilaisia. Lisäksi lennättäjien tulee pääsääntöisesti suorittaa teoriakoe verkossa ennen lennätyksen aloittamista”, kertoo tiiminvetäjä Patrik Söderström.

Dronerekisterin verkkopalvelu on kehitetty yhteistyössä Fintrafficin lennonvarmistuksen kanssa.

Dronerekisteri ja teoriakoe parantavat turvallisuutta

”Droneliikenne jatkaa kasvuaan koko ajan. Rekisteröityminen ja verkkokokeen suorittaminen edistävät toimintavarmuutta ja dronejen turvallista lennättämistä. Lennättäjän, ympäröivien ihmisten ja muun ympäristön sekä itse dronen turvallisuus ovat ehdottoman tärkeitä. Perehtyminen mahdollistaa turvallisen toiminnan, jonka pohjalta voi syntyä myös innovaatioita ja uusia dronepalveluita”, sanoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Uuteen sääntelyyn, rekisteröitymiseen ja teoriakokeeseen liittyvä tieto on koottu Traficomin droneinfo.fi-sivustolle (Ulkoinen linkki). Uusi dronelaki tuo lennätyskäytäntöihin joitain muutoksia, mm. kiellettyjen lennätysalueiden ja lentokorkeuden osalta, joka on jatkossa 120 metriä. Perusasiat turvalliseen lennättämiseen säilyvät jatkossakin. Dronetoiminta on järjestetty samalla eri kategorioihin, joille on erilaiset vaatimukset.

A2-kategorian mukainen lennättäminen mahdollista 1.4.2021 asti ilman lisäteoriakoetta

Traficom on tehnyt päätöksen sallia Suomessa dronejen lennättämisen toiminnan alakategorian A2 mukaisesti 1.4.2021 asti ilman valvotun lisäteoriakokeen suorittamista. A2-kategoriassa toimiakseen lennättäjällä tulee kuitenkin olla voimassa todistus A1- tai A3-verkkoteoriakokeen suorittamisesta ja ennen A2-kokeeseen osallistumista vaadittu käytännön harjoittelu suoritettuna.

Lue lisää eri kategorioihin vaatimuksista droneinfo.fi-sivustolta (Ulkoinen linkki).

Muu siirtymäaika uuden ja vanhan lain välillä koskee vain aikaisemmin rekisteröityneitä sekä kerhoissa lennättäviä. Tutustu tarkemmin uuteen dronelakiin droneinfo.fi-sivustolla (Ulkoinen linkki).

Lisätietoja:

Patrik Söderström, tiiminvetäjä, miehittämätön ilmailu, liikennejärjestelmäpalvelut, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 029 534 6120, rpas(at)traficom.fi