Tiedote
 

Droneinfo-sovellus suljetaan, droneinfo.fi-nettisivu palvelee jatkossakin

14.4.2020 13.00
droneinfo

droneinfo

Traficom on päättänyt sulkea droneinfo-sovelluksen 16.4.2020. Sovellus vaatisi ajan hermolla pysyäkseen ja dronelennättäjiä palvellakseen suuren määrän kehitystyötä, ja asiakkaille on tullut käytettäväksi tarpeita paremmin palveleva sivusto. Traficom jatkaa miehittämättömän ilmailun asioista tiedottamista www.droneinfo.fi-sivuilla.

Traficom on vuonna 2017 julkaissut Droneinfo-sovelluksen palvelemaan dronelennättäjiä ilmatilan rajoitusten selvittämiseen sekä ilmoittamaan omista lennätyksistään, ja antamaan tietoa droneja koskevasta sääntelystä. Sovelluksen julkaisun aikaan Suomessa ei ollut vastaavaa sovellusta tai sivustoa, mistä olisi saanut selville ilmailumääräys OPS M1-32 mukaiset lentoasemien ja lentopaikkojen ympärillä olevat rajoittavat alueet, eikä helposti käytettävää karttasovellusta kielto- ja rajoitusalueiden sijainneista. Droneinfo-sovellukselle oli tuolloin suuri tarve.

Nyt aika on kuitenkin ajanut Droneinfo-sovelluksen ohi. Sovelluksen yksi puute on ollut väliaikaisten ilmatilan rajoitusten puuttuminen. Ilmailutiedotuksen palvelusta tiedon saanti väliaikaisista rajoituksista voi olla hankalaa henkilöille, joilla ei ole ilmailun tiedotusjärjestelmien tuntemusta. Tilapäisistä rajoituksista on pyritty tiedottamaan www.droneinfo.fi-sivuilla, mutta tiedotus ei ole ollut aina täydellistä.

Lennätystiedot helposti ilmailutiedotuksen virallistamasta uudesta palvelusta

Droneinfo-sovellus ei ole enää ainoa ilmatilasta tietoa antava sovellus. Ilmailutiedotus on myös osaltaan virallistanut toisen palvelun aseman tilapäisten ilmatilan rajoitusten sekä rajoitus- ja vaara-alueiden aktiivisuuden julkaisuna. Ilmatilan käyttösuunnitelma ja NAV WRNG kartat julkaistaan www.aviamaps.com-sivustolla. Samalla sivustolla on myös mahdollista tehdä lennätysilmoitus, ja lentopaikkojen rajoittavat alueet on esitetty kartalla. Uuden palvelun syntyminen ja nopea kehitys palvelussa on dronelennättäjien näkökulmasta erittäin positiivinen asia.

Traficomin rooli viranomaisena onkin tässä tilanteessa tukea uusien palveluiden kehittymistä ja tarjota sekä tuottaa palveluille tarvittavaa tietoa. Droneinfo-sovellus tehtiin aikanaan nopeaksi avuksi hetkeen, jolloin muita palveluita ei ollut saatavilla.

Traficom jatkaa www.droneinfo.fi –sivuston ylläpitoa ja jakaa sitä kautta ajankohtaista tietoa dronejen turvalliseen käyttöön liittyen. Sivustolta löytyy voimassa oleva tieto droneja koskevasta sääntelystä. Sivuilta löytyy tietoa 1.7.2020 alkaen sovellettavasta eurooppalaisesta drone-sääntelystä.

Traficom on lähettänyt kaikille rekisteröityneille miehittämättömän ilmailun toimijoille tiedotteen Droneinfo-sovelluksen lopettamisesta.