Tiedote
 

Dronejen lentokieltoalueita merkitään Helsingissä kylteillä

19.6.2017 9.25
No Drone Zone

No Drone Zone

Helsingissä keskustan alueella on kolme lentokieltoaluetta. Nämä koskevat kaikkea ilmailua, myös droneja. Kieltoalueet merkitään kesän 2017 aikana erityisillä kylteillä.

Helsingin keskustan lentokieltoalueet on perustettu vuonna 2015 yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta keskeisille alueille, mutta tieto alueiden olemassaolosta on ollut tähän asti huonosti saatavilla drone-lennättäjille. Kylttien asentamisen tavoitteena onkin lisätä tietoisuutta lennättäjien keskuudessa.

”Dronejen myynti on kasvanut valtavasti ja sen myötä myös harrastajien lukumäärät. Myös turistit käyttävät droneja pääasiassa kuvaamiseen. Harrastajat ja turistit eivät yleensä tunne ilmailun sääntelyä eivätkä siten välttämättä tiedä ilmailun kieltoalueista”, kertoo Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola: ”Vastaavanlaisia no drone zone -kylttejä on jo käytössä mm. USAssa ja Singaporessa. Suomessakin kyltit ovat englannin kielisiä, koska alueilla liikkuu paljon myös ulkomaalaisia turisteja.”

”Tällaisia lentokieltoalueita voidaan perustaa silloin, kun se on tarpeellista pelastustehtävien, valtion johtamisen, maanpuolustuksen, rajavalvonnan tai varautumisen kannalta tärkeiden kohteiden ja alueiden yläpuolella”, tarkentaa Hannola.

Lennättäminen kieltoalueella voi johtaa dronen takavarikkoon

Poliisi valvoo lentokieltojen noudattamista normaalin partioinnin yhteydessä. Lisäksi käytössä on teknisiä apuvälineitä valvonnan suorittamiseen. Jos alueella lennättää ilman asianmukaista poikkeuslupaa, voi seurauksena olla lainmukainen rangaistus, ja lisäksi poliisi voi takavarikoida lennokin.

”Poliisi tulee jatkossa puuttumaan lentokieltoalueilla tapahtuviin luvattomiin lennätyksiin aiempaa tarkemmin”, kertoo ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta.

Lennättäminen sallittua erillisellä poikkeusluvalla

Trafi voi erityisistä syistä myöntää luvan dronejen lennättämiseen ilmailun kieltoalueilla. Kieltoalueita ovat Meilahden, Munkkiniemen ja Kruununhaan lisäksi Luonnonmaa, Kilpilahti, Loviisa, Olkiluoto ja Hahikivenniemi.

Lupa voidaan myöntää kausiluonteisena maksimissaan kuluvan kalenterivuoden ajaksi. ”Tällaisia kausilupia voidaan myöntää esim. mediataloille Kruununhaan alueelle, jossa on usein erilaisia yleisötapahtumia Senaatintorilla ja Kauppatorilla”, kertoo Hannola.

”Yksittäisiä lupia myönnetään silloin, kun lennättäjälle tulee yksittäinen tarve lennättämiseen kieltoalueella. Yksittäiset luvat myönnetään aina tapauskohtaisesti”, tarkentaa Hannola.

Kausilupaa tulee hakea Trafilta viimeistään 7 arkipäivää ja yksittäistä lupaa viimeistään 3 arkipäivää ennen aiottua toiminnan aloitusta kieltoalueella.

Poikkeusluvan saaneiden lisäksi tietyt viranomaiset, esimerkiksi poliisi, saavat lennättää miehittämättömiä ilma-aluksiaan lentokieltoalueilla.

Kylttien asentaminen on Trafin, Poliisihallituksen, Helsingin poliisin ja Helsingin kaupungin yhteishanke.

Kieltomerkeillä merkatut alueet ovat ilmailun kieltoalueita, jotka on asetettu valtioneuvoston asetuksella 614/2015.

Kieltomerkit

Lisätietoja

Trafi

johtava asiantuntija Jukka Hannola, jukka.hannola@trafi.fi, p. 029 5347 063, 040 687 0456. Twitterissä https://twitter.com/JukkaHannola

Poliisihallitus

ylikomisario Sami Hätönen, sami.hatonen@poliisi.fi, p. 029 5483 428, 040 836 4895. Twitterissä www.twitter.com/samihatonen